Despre Vaslui… Din nou

european-e-justiceProblema eterna a romanului este ca nu suporta sa stie ca altcineva stie mai bine ca el ce e de facut.

S-au pronuntat sentintele pentru cel mai mediatizat caz de viol din ultima vreme, si totusi… Faptul ca baietii aia au primit intre 5 si 8 ani de inchisoare ii enerveaza pe unii.

Nu zic nu, si pe mine ma enerveaza, dar din cu totul alte motive.

Dar in jurul meu aud chestii de genul „sa fie castrati”, „sa fie omorati”, „daca erau in alta tara, se intampla X”… Corect, daca erau in alta parte, erau probabil omorati, sentintele se cumulau, erau castrati sau alte decizii PERFECT LEGALE pentru tara respectiva.

Nu ma pricep la legislatie, dar o simpla cautare pe Google imi spune ca in Art. 217 din Codul Penal scrie ca pedeapsa este de 3 pana la 10 ani de inchisoare stricta, cu cateva mentiuni, in functie de gravitatea cazului.

Nestiind prea multe despre incadrarile juridice ale faptelor de asemenea natura, nu pot sa-mi dau cu presupusul daca justitia si-a facut sau nu datoria, dar atata timp cat perioada maxima de inchisoare este stabilita de lege, noi, prostii de rand, nu putem cere exceptionalizarea unui caz care este orice, numai exceptional nu.

De ce nu e exceptional?

Pai, pentru ca avem parte cu totii de violuri in fiecare zi. In fata ghiseului de la posta, la coada la paine, pe trecerea de pietoni, la programele asa-zis reality de la TV, in ziarele asa-zis quality, and so on.

Si daca pentru lucrurile care ni se intampla zilnic, alea multe si marunte, nu ne cerem drepturile si dreptatea, ne-a gasit activismul acum pe toti sa cerem schimbarea Codului Penal pe repede inainte, pentru a ne simti mai bine, judecand de la distanta niste oameni care au facut cele mai proaste alegeri posibile?

Nu vreau sa fiu inteleasa gresit, nu mi s-a schimbat optica in legatura cu cazul de la Vaslui. Sunt la fel de nemultumita de sentinta si, spre deosebire de majoritate, care acum si-a sters din minte tragedia unui copil, cu ocazia „pedepsirii” faptasilor, ma astept din zi in zi la un recurs, apel sau cum naiba se cheama actul prin care contesti o astfel de decizie. Si ce e mai rau, ma astept ca rezultatul final sa fie unul extrem de favorabil pentru cei sapte baieti.

Ca o concluzie, pentru a re-observa si a ma re-enerva pentru mentalitatea stupida care acuza victima, am citit intr-un articol de pe Adevarul.ro faptul ca cineva a declarat ca fata ar fi trebuit sa primeasca si ea cate 1 an de fiecare. De fiecare ce?! De fiecare prost? De fiecare act sexual in parte? De fiecare ce?!

Iar pentru cei care spun ca e vina femeii ca se imbraca cum se imbraca, sau ca merge prin locuri nepermise, le reamintesc ca victimele violurilor si agresiunilor sexuale, isi cunosc, in procente covarsitor de mari, agresorii, fapt care inlesneste actul in sine mult mai mult decat fusta mea prea scurta.

Poza.

Lasă un răspuns