Despre concerte si tragedii

Toata viata mea am fost la concerte, de placere pura. In cele mai dubioase cluburi, la cele mai dubioase formatii. Pe gratis, pe invitatii si pe bani – nimic nu conta, in afara de faptul ca ii vedeam pe X live. Bucuria vietii mele, am vreo 2000 lei bagati in bilete, si inca nu stiu cate milioane de secunde de fericire gasita la concerte.

Ce s-a intamplat aseara stie toata lumea. Acuzele curg in stanga si in dreapta, ca trupa a fost vinovata, ca primaria, ca clubul, ca patronii, sa-si dea Oprea demisia, Araed un prost si noi suntem destepti.

Nu pot invinovati fanii trupei (o formatie care promitea mult, din punctul meu de vedere) ca s-au dus acolo. Nu pot invinovati o trupa cu tractiune in underground si care voia sa iasa in evidenta. Nu pot invinovati un club specializat pe astfel de evenimente (vorba aia, am fost anul trecut la Kistvaen acolo si am asistat si la o reprezentatie de Shining).

Pot sa invinovatesc omul de rand, cel care nu stie in ce se baga. Nu e atent la instructajul de la serviciu, habar n-are de iesiri de urgenta si, daca se poate, sa mai terminam cu HSE-ul asta, ca rapoartele nu asteapta.

Nu numai ca suntem corupti pana in maduva oaselor, dar suntem si foarte lenesi si delasatori cu noi si ce e in jurul nostru. Acceptam tot felul de mizerii din toate directiile, si bucuria noastra cea mai mare e sa le fentam pe unele si sa le intoarcem impotriva altora pe restul. Ne abatem de la reguli, ne facem ca nu exista si chiar daca ne da prin cap ca, poate, ar trebui sa intrebam daca avem voie cu artificii, dam pe repede inainte si ne facem ca e ok.

De cate ori am fost in Club A, in Fire si in The Ark, si alte manele de cluburi prost amplasate, pe strazi minuscule, fara geamuri, usi si stingatoare? Nici nu stiu, si de fiecare data ma incerca o strangere de inimia ca poate-poate… Iata ca s-a intamplat, o tragedie in plus de dat la stiri, care se va rezolva cu 2 saptamani de controale mai stricte, cum a fost si cu bonul in vara asta, si apoi lumea isi va relua mersul in bombele cu ceas din Centrul Vechi, si lumea va uita ca au murit artisti, fotografi, colaboratori, oameni intr-un loc in care nu ar fi trebuit sa aiba loc un concert, intr-un fel atat de hain incat nu am cuvinte sa spun…

Ah, si sa nu uitam, erau rockeri satanisti, o meritau. Nu. Argumente cu Halloween, biserici, teroristi, pareristi de ocazie sau meserie – asa o sa fie tot weekendul. De luni mergem iar la serviciu si nu o sa mai avem timp sa ne gandim cum am putea evita pe viitor asemenea tragedii. Nu ne vom gandi la legile ignorate cu buna stiinta de toata lumea, la politicienii care cauta doar sa-si creasca averile, la patronii de cluburi si restaurante care cauta sa ne prosteasca pe fata, ca sa aiba din ce plati spagile infinite catre aparatul bugetar. Iar noi, in cautare de cultura „altfel”, vom poposi la sfarsit de saptamana intr-un alt spatiu gen hala transformat in sala de evenimente, fara sa ne intrebam unde e extinctorul.

Lasă un răspuns