Despre depresie

DepressionCum moare un actor, un cantaret, o vedeta, cum se trezesc multi sa sara cu RIP-ul, de parca toata viata lor ar fi urmarit pas cu pas cariera persoanei respective.

Astazi a fost randul lui Robin Williams sa paseasca in lumina de dincolo, si evident ca news feed-ul meu s-a umplut de statusuri si poze si citate motivationale cu si despre el. Dar pe mine nu asta ma determina sa scriu.

Omul asta, ca multi alti comedianti, era macinat de o depresie crunta. Pentru cine nu stie ce e depresia cu adevarat, cuvintele astea inseamna o doar o tristete mai profunda.

Dar voi nu stiti ce inseamna sa fii cuprins de o disperare tacuta, care n-are cap si coada, si caruia nu-i trebuie motiv ca sa te macine incet pe dinauntru. Nu stie cum e sa fii fara stare si fara echilibru si fara directie, toate in acelasi timp, si singurele incurajari pe care le primesti sa fie „o sa treaca si asta”, „zambeste, o sa fie mai bine” si „unii oameni o duc mai rau ca tine”.

Pana acum vreo doua saptamani, am trait ceea ce cred eu ca a fost o depresie crunta. Nu stii cine esti si ai senzatia ca daca abuzezi de tine suficient si daca te urasti suficient de mult, totul se va termina. Ajungi in puncte lase, in care nu ai curaj sa termini tu niste lucruri si doar speri ca viata asta se va indura de tine si va incheia socotelile cu tine.

Nu iti trebuie mancare sau apa, si ai nevoie de alcool sa dormi, si trebuie sa te lupti cu tine ca sa nu ai nevoie de alcool. Ti-e frica de tot si toate, si orice miros iti provoaca greata. Oamenii iti provoaca mancarimi, si orice interactiune e prilej de vina gratuita, care te face sa-ti tremure mainile de nervi si anxietate.

Vrei doar sa fii departe, sa nu cunosti pe nimeni. Vrei doar sa stai linistit, sa nu ai nevoie nici de aer si vrei doar sa mori, pentru ca durerea din tine e fara cauza si fara raspuns. Si pentru ca nu stii ce ai, si speri ca nu e depresie, amani mersul la doctor. Amani mersul inainte. Si tot ce faci e sa te scalzi in ceva ce nu-ti face bine. Si credeti-ma ca nu vreti sa ajungeti acolo.

Faceti tot posibilul sa nu ajungeti acolo.

Daca suspectati o persoana ca sufera de depresie, mergeti cu ea la doctor. E singurul ajutor pe care i-l puteti oferi cu adevarat.

Sursa.

Lasă un răspuns